Alla inlägg den 9 maj 2013

Av Jasmine Alfredsson - 9 maj 2013 17:00

Tänkte sparka igång bloggandet med lite kritik mot lydnadstävlingar.

Jag förstår inte varför det alltid är nästintill knäpptyst när man tävlar lydnad, och det ska helst inte förekomma något ljud alls för det stör den tävlande på planen. Och om det råkar hända att nån hostar, skrattar, säger något för högt eller någon hund skäller till så att hunden på planen släpper koncentrationen från sin förare för att titta på det som just lät så använder den tävlande det som ursäkt för att det gick dåligt, och det låter oftast "ja hade inte det där hänt så hade vi fått ett första pris" och det här är bland det värsta jag vet, jag tycker inte att man ska förvänta sig att det ska vara tyst och lungt när man tävlar, saker händer, det är mkt folk och hundar på samma ställe det blir oväntade ljud då. Är det inte bättre att förbereda sin hund istället? störningsträna den ordentligt så att när det oväntade händer på tävling så är hunden välförberedd. Och sen har jag tänkt på att många som tävlar lydnad med sina hundar (absolut inte alla) bara tränar tävlingsmässigt och momentläran, och min personliga åsikt är att tävlingslydnad består inte bara av att lära hunden momenten utan det är så mkt mer träning med andra saker. Jag tänker med mina egna hundar att för att vi ska funka bra på planen ska vi träna på:

* Hur vi leker med varandra

* Vardagslydnad

* Mkt ögonkontakt

* Linjetag, sök, spår, uppletande elelr liknande

* Störningsträning

* Välja övningar

Men det här är självklart bara vad jag tycker.



Vi har även hunnit med o träna idag också, det blev rapport träning med Jippie och Linjetag med Jessie.

Det gick jätte bra med jippie, första skicket startade hon jätte bra och funkade bra hos mottagaren, och hade ett bra tempo tillbaks till mig och hade inga problem med att hitta mig när jag hade gått ifrån punkten jag skickade henne ifrån. Andra skicket var sträckan mellan mig och mottagaren kortare, men en längre sträcka då jag går från punkten jag skickar Jippie ifrån och punkten jag förflyttar mig till, men det gick jätte bra! hon hade inga problem att fortsätta springa på stigen tills hon kom fram till mig, det börjar kännas jätte bra och det ska bli kul att prova o gå ut o tävla med henne.


Jessie var lite seg idag, tror hon kan varit påverkad av att det var ganska varmt ute, men med lite peppning o motivation så fick jag igång henne, hon har blivit jätte duktig på att vända direkt o komma tillbaks med saken hon hämtar, nu är det bara avståndet mellan mig och föremålet som ska ökas   


En film från dagens rapport träning, Jippies start från mig.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards